PROGRAM FESTIVALU JEDEN SVET 2014

Festival JEDEN SVET

Bardejov / 8.-13. Decembra 2014 / Kaviareň HoomBook

 PONDELOK 8.12.2014

18.00 – OTVORENIE FESTIVALU / OTVORENIE NOVÉHO PODNIKU

18.30 – 1989: Z deníku Ivany A.  (sekcia 25 rokov od novembra 89)

Karel Strachota / ČR / 2014 / 42 min / v češtine

Filmový denník roku 1989, zostavený na základe historických udalostí, kombinuje osobné denníkové záznamy a dobové nahrávky revolučných udalostí. Predlohou filmu sa stal autentický denník osemnásťročnej Ivany A. Osobitým pohľadom stredoškoláčky reflektuje posledný rok existencie socialistického Československa. Maturitný ples kontrastuje s udalosťami Palachovho týždňa; otravné oslavy 1. mája a memorovanie sovietskych reálií k blížiacej sa maturite s prvou cestou na „Západ“; radostné zážitky posledných školských prázdnin s nástupom do málo atraktívneho zamestnania a vyhliadkami na budúci jednotvárny život. Prichádza Zamatová revolúcia… Nový film Karla Strachoty je syntézou skutočných denníkových záznamov, sekvencií zo spravodajských a publicistických relácií, ukážok z dobovej tlače a fotografií. Originálna filmová výpoveď o období pred 25 rokmi, obohatená animáciami a výraznou hudbou, je určená najmä dnešnej mladej generácii.

19.30 – Hviezdy za železnou oponou   (sekcia 25 rokov od novembra 89)

Pavel Jirásek / ČR / 2014 / 57 min. / v češtine, angličtine / české titulky

Kultúrny dokument o zahraničnej hudbe ako nositeľke tendencií demokracie a slobody v československom prostredí v rokoch 1965 – 1990. Jedinečný a ucelený pohľad na kultúrny i politický význam návštev osobností, ktoré privážali do vtedajšieho socialistického Československa západnú populárnu i alternatívnu kultúru. Dokument je doplnený o dobové a súčasné rozhovory s Manfredom Mannom, Justinom Haywardom, Suzi Quatro, Joan Baez či členmi skupiny Rolling Stones. Prostredníctvom exkluzívnych dobových záberov sú ilustrované významné kultúrne udalosti.

… CELýM VEčEROM BUDE PRúDIť DOBOVá ZAKáZANá HUDBA…

 

UTOROK 9.12.2014

18.00 – FC Rwanda     (sekcia Máte právo vedieť)

Joris Postema / Holandsko / 2013 / 57 min. / v angličtine a kinyarwandčine / české titulky

Na pozadí futbalového stretnutia medzi nezmieriteľnými rivalmi – armádnym klubom ARP a populárnym ľudovým klubom Rayon Sport – sa odvíjajú príbehy, ktoré ďaleko prekračujú hranice športu. Otázka etnicity športovcov a ich fanúšikov zrazu vyviera na povrch pri kľúčovom zápase. Krvavá genocída v Rwande si vyžiadala až milión obetí. O uzmierenie medzi etnikami Hutu a Tutsi usiluje súčasný prezident Paul Kagame už dvadsať rokov. Film režiséra Jorisa Postema však ukazuje, že vládou nariadenú a vynucovanú politiku uzmierenia nie je po prežitých hrôzach ľahké prijať. Použité záznamy rozhlasového vysielania z augusta 1994 dokresľujú príbeh rozkolu, ktorý dnes prežíva generácia „detí genocídy“.

19.30 – Zelená púšť   (sekcia Projekt príroda)

Michal Gálik / ČR, SR / 2012 / 60 min. / v češtine

Priemerný Európan nebol nikdy zodpovedný za devastáciu tropických dažďových pralesov tak, ako je tomu dnes. Prečo to tak je a ako tomu môžeme zabrániť?
Dokumentárny film Michala Gálik nás zavedie na tropický ostrov Borneo, kde nájdeme odpoveď. Film poodhaľuje zarážajúce tajomstvo, ktoré sa skrýva za dnes veľmi rozšírenou surovinou – palmovým olejom. Borneo bolo už oddávna symbolom bohatej neprebádanej prírody. Dnes však jeho pralesy miznú závratnou rýchlosťou a spolu s nimi aj ich obyvatelia, vrátane nášho príbuzného lesného človeka – orangutana. Svet už nie je taký veľký, aby sme si mohli dovoliť ignorovať to, čo sa deje na druhej strane zemegule.

 

STREDA 10.12.2014

18.00 – Chicagogirl     (sekcia V online svete)

Joe Piscatella / USA, Sýria / 2013 / 74 min. / v angličtine a arabčine / české titulky

Devätnásťročná Ala´a Basatneh by mala mať bežné starosti ako jej americkí vrstovníci: školu, vzťahy, módu, hudbu… Lenže na nič z toho študentka z Chicaga nemá čas – prostredníctvom svojho notebooku totiž organizuje revolúciu v Sýrii. Pomáha koordinovať protesty, šíří fotky a videá alebo informuje demonštrantov o aktuálnom dianí. Jej priatelia Bassel, Aous a Omar sú pritom v samotnom ohnisku diania, v krajine, kde už tri roky trvá občianska vojna. Dokumentujú zločiny režimu Bashar al-Assada a samozrejme – bojujú. Vymenili však zbrane za fotoaparát, mobil a internet. Film sleduje úsile a odvahu mladých ľudí a fenomén sociálnych sietí, ktoré mali zásadný vplyv v rámci arabskej jari.

19.30 – Ako žijeme – krátky film o energii  (sekcia Priatelia Zeme)

(How we live – short film about energy) Bankwatch/15min. 11“/2013

„Ako žijeme“ je 15 minútový dokument ktorý sleduje predné línie energetických projektov roztrúsených po celej Európe. Z uhoľnej bane v Srbsku do bruselských zasadačiek, od waleských demonštrantov do gruzínskeho televízneho štúdia, film skúma, ako sa geograficky mení spôsob, ako vnímame energiu. Film „Ako žijeme“mal premiéru na filmovom festivale environmentálnych filmov CinemAmbiente Environmental v Turíne, v Taliansku v júni 2013, následne bol premietaný na festivale KinookusFilm, Ston, Chorvátsko, na medzinárodnom festivalu environmentálnych filmov v Barcelone a Leedse. Film bol súčasťou Svetového dňa energie OSN v New Yorku.

20.00 – Kde sa vyrába Apple (sekcia Máte právo vedieť)

Anne Poiret / Francúzsko / 2013 / 54 min. / v angličtine a francúžštine / české titulky

Pokiaľ vlastníte niektorý z produktov firmy Apple, mohlo by vás zaujímať, ako bol vyrobený. Najväčším dodávateľom montujúcim elektroniku pre Apple, ale aj pre Samsung, Nokiu a ďalšie spoločnosti, je tchajwanská firma Foxconn. Vlastní obrovské továrne v Číne. V roku 2010 pritiahla firma pozornosť médií, keď vyšla najavo séria samovrážd ich zamestnancov. Tamojšie pracovné podmienky a ponižovanie nevydržia ani motivovaní Číňania, prichádzajúci za zárobkom z chudobných oblastí. Úrady sa snažia kritiku umlčať, Foxconn je pre čínsku ekonomiku příliš dôležitý. Dostať sa do uzavretého areálu, do mesta v meste, je prakticky nemožné.

 

ŠTVRTOK 11.12.2014

18.00 – Renátine kríže (sekcia Ženské svety)

Silvester Lavrík / SR / 2013 / 28 min. / v slovenčine

Renáta Žigová bola dobrovoľná zdravotná asistentka z osady v Letanovciach. Sama ochorela na leukémiu, no pracovať napriek tomu neprestala. Za svoju nezištnú a obetavú prácu bola nominovaná na ocenenie Gypsy Spirit. Vierovyznanie jej neumožnilo využívať možnosti liečby v plnom rozsahu, takže udelené ocenenie si osobne prevziať nemohla. Namiesto nej ho preberala sociálna pracovníčka Klaudia Nemčíková. Okrem Renáty samotnej a Klaudie v dokumente vystupuje Renátina matka, dvaja synovia a manžel. Hovoria o nej, o jej rodinnom živote. Keby žila, bola by na nich hrdá. Synovia sa stali pokračovateľmi jej dobrovoľníckej činnosti. Ich životnou ambíciou je žiť lepší a zaujímavejší život, než ponúka život v osade, no predstavu, že by odišli žiť inam, odmietajú. Ale osud či Boh niekedy rozhodne namiesto nás.

18.30 – Laylina melódia (sekcia Jeden svet deťom)

Jens Pedersen, Taj Mohammad Bakhtari / Afganistan, Dánsko/ 2013 / 16 min. / český dabing

Keď mala Layla šesť rokov, prišla vo vojne o otca. Jej matka nebola schopná postarať sa o všetky deti, a tak Laylu poslala do sirotinca v afganskom hlavnom meste Kábule. Rodina jej síce veľmi chýba, ale v sirotinci našla svoj druhý domov. V rámci školskej výučby môže navštevovať hodiny hudby, čo ju nesmierne baví. Keď sa po piatich rokoch odlúčenia matka ozve, Layla očakáva jej návštevu s veľkými obavami. Bojí sa, aby ju nechcela odviezť späť domov, vydať ju, a tak znemožniť jej ďalšie vzdelávanie.

19.00 – Mráz žihľavu nespáli (sekcia Môj život inak)

Dean Puckett / Veľká Británia/ 2013 / 89 min. / v angličtine / české titulky

Režisér Dean Puckett opustil na tri roky bežný spôsob života, aby mohol natočiť svoj dokument. Stal sa členom komunity, ktorá si uprostred Londýna vytvorila mikrokozmos s vlastnými pravidlami – tzv. ekodedinu. Jej obyvatelia tu aj napriek nevôli developera, ktorému pozemok patrí, zažívajú pocit pospolitosti a slobody. Rovnakú hŕstku aktivistov sledujeme pri demonštráciách proti britskej vojenskej intervencii v Afganistane. Ich protestnou metódou je opäť okupácia verejného priestoru. Prostredníctvom režiséra ako priameho účastníka týchto udalostí možno vidieť, koľko úsilia stojí presadiť vlastnú víziu komunitného života.

 

PIATOK 12.12.2014

18.00 – Muž, ktorý sadí stromy   (sekcia Projekt príroda)

Michal Gálik / ČR, SR / 2013 / 50 min. / v češtine

Mnoho ľudí si myslí, že poviedka o mužovi, ktorý sadil stromy, je fiktívna. V skutočnosti tento muž existuje. Volá sa Ernest Vunan a žije v hmlou zahalených horách v srdci Afriky. Film Michal Gálika vám predstaví inšpiratívny príbeh človeka, ktorému osud jeho krajiny nie je ľahostajný a svojím snažením chce obnoviť vzácne horské pralesy v oblasti jeho kmeňa Kedjom-Keku na severozápade Kamerunu. Vydajte sa s nami na cestu okolo tejto rozmanitej africkej krajiny a presvedčte sa o tom, že aj jednotlivec dokáže zmeniť to, ako bude krajina vyzerať. Spoznajte partiu mladých ľudí z Česka a zo Slovenska, ktorí sa rozhodli Ernestovi pomôcť v jeho aktivitách a prispieť tak k ochrane miestnej prírody.

19.00 – Navždy chuligán  (sekcia Stop extrémizmu)

Jan-Dirk Bouw / Holandsko / 2013 / 13 min. / český dabing

Násilie a bitky s fanúšikmi súpera sú každodenným chlebom futbalových chuligánov. Hlavný hrdina animovanej snímky je skalný fanúšik holandského futbalového klubu. Opakovane ho zatkli za výtržnosti na futbalových zápasoch. Na štadióne s obľubou skanduje nenávistné pokriky vrátane obľúbeného nadávania súperom do „teplošov“. Sám je paradoxne homosexuál. Svoju sexuálnu orientáciu úzkostlivo tají, aby sa aj on nestal terčom útokov zo strany svojich „kamarátov“.

19.30 – 161>88  (sekcia Stop extrémizmu)

ANTIFA / Česká republika / 2012 / 94 min. / v češtine

Film mapuje vývoj a históriu českého antifašistického hnutia od konca 80. rokov až do roku 2011. Dobové zábery, doplnené o komentáre Jakuba Poláka, Ondřeja Slačálka, Johnna Hollowaya, Michala Mazla a dlhoročného aktivistu AFA (Antifašistická akcia), vás prevedú od rasistických vrážd prvej polovice 90. rokov, cez protesty proti Sládkovým republikánom, boj s rasistickými chuligánmi alebo Národním odporem, až k protirómskym demonštráciám nedávnej doby. Film sleduje viac než dvadsať rokov boja s neonacistami, fašistami a rasistami. V historickom priereze uvidíte vzostupy a pády neonacistov a rasistov. Budete sledovať silu aj obmedzené možnosti antifašistického hnutia, ktoré bojuje nielen s neonacistami, ale aj so štátnou represiou a verejnou mienkou.

21.00 – Viva Cuba Libre – rapová vzbura (sekcia Máte právo vedieť)

Jesse Acevedo / Kuba, USA / 2013 / 60 min. / v španielčine / české titulky

Režisér Jesse Acevedo odhaľuje divákom odvrátenú stránku života na „ostrove slobody“, ktorú v katalógoch cestovných kancelárií nenájdeme. S myšlienkou hrozby väzenia sleduje rapovú skupinu Los Aldeanos, ktorá prepožičiava svoj hlas všetkým štátom šikanovaným, neprávom stíhaným a týraným Kubáncom. Ich hudbu vláda zakazuje, ich koncerty sa konajú tajne v odľahlých častiach krajiny, sami raperi občas končia vo väzení. Ideu slobody, ktorú hudobníci šíria, ale represia zastaviť nedokáže.

 

SOBOTA 13.12.2014

15.30 – Putinove hry  (sekcia Máte právo vedieť)

Alexander Gentelev / Nemecko, Rakúsko, Izrael / 2013 / 90 min. / v angličtine, nemčine a ruštine / české titulky

Medaily sú rozdané, rekordy pokorené a víťazstvá vybojované. Kto je ale skutočným víťazom a kto porazeným? Zimné olympijské hry v Soči 2014 zostanú navždy zapísané ako kontroverzný projekt ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý by sa nikdy nezrealizoval bez jeho utkvelej predstavy. Sen o svetovom sviatku športu sa síce premenil na skutočnosť, ale za akú cenu? Všadeprítomná korupcia, vyvlastňovanie súkromných majetkov, násilné vysťahovávanie obyvateľov, nevratné dopady na životné prostredie. V investigatívnom dokumente vystupujú na povrch tie najväčšie bolesti súčasného Ruska. Pre ľudí, ktorí svojou otvorenou výpoveďou prispeli k vzniku filmu, však táto olympiáda nezostane peknou spomienkou.

17.15 – Zem bridlice  (sekcia Projekt príroda)

Francúzsko /2014/ 44 min.

Aj keď bola ťažba bridlicového plynu vďaka odporu obyvateľov vo Francúzsku zakázaná, nič nebráni francúzskej spoločnosti Total, aby ťažila bridlicový plyn v iných krajinách.  Ako druhá najväčšia spoločnosť v Argentíne získala povolenie ťažiť bridlicový plyn v prírodne jedinečnej oblasti Neuquén v Patagónii. Objavením ložiska Vaca Muerta na 30 000km2  sa toto územie stalo rajom pre ropné spoločnosti ako sú Chevron, YPF, Shell, Apache a Argentína zas treťou krajinou na svete s najväčšími zásobami nekonvenčného plynu a ropy.

Zábery pôdy, represie… miestne komunity a malí farmári v tejto oblasti trpia už desiatky rokov kvôli ťažbe konvenčného plynu a ropy a teraz ich znova chytili do pasce nadnárodné i štátne ťažobné spoločnosti. Vláda uzavrela zmluvy bez jedinej konzultácie s miestnymi obyvateľmi. A v ľuďoch to začína vrieť…

18.15 – Projekt príroda   (sekcia Projekt príroda)

David Bond / Veľká Británia / 2013 / 78 min. / v angličtine / české titulky

Britský filmár David Bond sa nedokáže zmieriť s tým, že jeho deti milujú televíziu a tablety viac než prechádzky v lese a hry vonku. Štítia sa blata a boja sa liezť po stromoch, podobne ako ich vrstovníci. David sa preto rozhodne pomocou prepracovanej reklamnej kampane zmeniť zažité stereotypy u detí a prístup ich rodičov. Stane sa marketingovým riaditeľom projektu „Príroda“. Prizve na pomoc svetových expertov z oboru PR, reklamy a tím kreatívcov, ktorí majú za úlohu vytvoriť atraktívny návrh kampane. Na rozdiel od komerčných nadnárodných firiem síce nemá vysoký rozpočet, zato ušľachtilý zámer – dostať deti von. Viac o kampani: www.projectwildthing.com

19.45 – Tibet – oheň v krajine snehu  (sekcia Máte právo vedieť)

Gyatso Losang, Dondhon Namling, Amish Srivastava / USA / 2013 / 57 min. / v angličtine a tibetčine / české titulky

Čínske represie dohnali Tibeťanov v posledných rokoch k radikálnej forme protestu – k upaľovaniu. Od roku 2009 sa upálilo už asi 120 Tibeťanov, prevažne budhistických mníchov a mníšok, ktorí týmto zúfalým aktom volali po návrate dalajlámu a nastolení slobody. Zvolená mučivá forma protestu len ilustruje beznádejnú situáciu Tibeťanov, ktorých hlasy nie sú dostatočne počuť. V reakcii na upaľovanie čínska vláda zametá stopy a trestá obete, ktoré prežili, a ich rodinných príslušníkov. Unikátne, ilegálne zhotovené zábery verejných demonštratívnych samovrážd i názory expertov prinášajú šokujúce nahliadnutie do súčasnej situácie v Tibete.

 

21.00 – FILM NA ŽELANIE- FILM, KTORÝ V HLASOVANÍ ZÍSKA NAJVIAC HLASOV.  HLASOVAŤ MôŽETE DO DANÉHO DÁTUMU A ČASU NA zdruzenie@ozdifferent.sk.

TU JE PONUKA:

  • Podozrivá čokoláda (sekcia Máte právo právo vedieť)

Miki Mistrati / Dánsko / 2012 / 45 min. / v dánčine / české titulky

V roku 2010 natočil dánsky režisér Miki Mistrati znepokojujúci dokument „Dark side of Chocolate – Odvrátená strana čokolády“. Odhalil v ňom šokujúce pracovné praktiky na kakaových plantážach na Pobreží slonoviny, pri ktorých boli na otrockú prácu zneužívané deti, mnohokrát pašované z iných chudobných krajín Afriky. Film vzbudil búrlivé reakcie. Veľkovýrobcovia čokolády pod tlakom konzumentov prisľúbili učiniť nápravu. Ktoré z mediálne prezentovaných projektov, kladúcich si za cieľ zlepšenie situácie miestnych komunít, boli naozaj prospešné a ktoré boli len klamstvá a prázdne sľuby? Mistrati sa pokúša odpovedať na tieto otázky vo svojom novom investigatívnom dokumente a výsledky jeho práce sú nemenej šokujúce.

  • Zápisky z temnoty (sekcia Máte právo vedieť)

Michal Przedlacki, Wojciech Szumowski / Poľsko / 2014 / 90 min. / v arabčine a poľštine / české titulky

Autentické svedectvo z Aleppa. Najväčšie sýrske mesto denne sužujú boje medzi režimom Bašára al-Asada a opozičnými skupinami. Jedným z hlavných cieľov pravidelných bombových útokov sa stali civilisti. Protagonisti filmu, ktorí sa pred tromi rokmi zúčastnili nenásilných demonštrácií proti režimu, si pod ťarchou každodenného utrpenia vybrali rôzne role. Film bývalého pracovníka humanitárnej organizácie, ktorý sa do Sýrie vracia ako dokumentarista, ukazuje v tej nejsurovejšej podobe opozičných bojovníkov, členov islamistických hnutí, detských vojakov, lekárov i humanitárnych pracovníkov. Tí všetci dúfajú, že vojna raz skončí a oni sa budú môcť vrátiť do civilného života.

  • Vitajte v Loliondo (sekcia Máte právo vedieť)

Morten Vest / Dánsko / 2013 / 59 min. / v svahílčine / české titulky

Africkí Masajovia, žijúci v súlade s prírodou na pomedzí Kene a Tanzánie po stovky rokov, čelia v posledných rokoch násilnému vysídľovaniu. Najskôr boli vyhnaní z národných parkov Ngorongoro a Serengeti. Následne získali od skorumpovanej vlády ich tradičné pastviny v oblasti Loliondo bohatí investori zo Spojených arabských emirátov. Tí si tu v neporušenej a divokej krajine zriadili uzavreté lovecké teritóriá. O tom, že obydlia Masajov sú systematicky likvidované a ich pôda bezohľadne zaberaná, rapuje aj mladý masajský hudobník. Jeho hlas zaznieva v rádiu po celej krajine. Dokážu si Masajovia v súčasnej dobe vybojovať právo na užívanie svojich území, alebo je ich doterajší spôsob života odsúdený k zániku?

  • Gulabi Gang (sekcia Ženské svety)

Nishtha Jain / Nórsko, India, Dánsko / 2012 / 96 min. / v hindčine / slovenské titulky

Vyprahnutý región Bundelkhand v strednej Indii je miestom prázdnoty, prachu a zúfalstva. Nádej tu ale predstavujú ženy z Gulabi Gangu v ružových sárí. Tieto ženy cestujú dlhé vzdialenosti na vozoch, autobusmi, vlakmi aby bojovali za spravodlivosť pre ženy a kastu nedotknuteľných. Neodrádzajú ich policajti, ktorí nimi pohŕdajú, ani povýšeneckí byrokrati. Ich líderka Sampat Pal je tvrdá žena s veliteľskými sklonmi. Napriek nedostatočnému vzdelaniu vytvorila svoj vlastný druh feminizmu a rovnostársku politiku. Jej sila spočíva v jej slovách. Neustále je v pohybe – jeden deň vyšetruje podozrivú smrť mladej ženy, druhý deň protestuje proti skorumpovanému úradníkovi. Gang všade naráža na odpor, celé dediny totiž mlčky akceptujú ochranu páchateľov násilia. Film, ktorý nás  zavedie do centra tlejúcich konfliktov, ukazuje komplexný príbeh. Znepokojujúci, ale povzbudivý.

 

PREPÁČTE, ALE ORGANIZÁTOR SI VYMEDZUJE PRÁVO ZMENY PROGRAMU. ĎAKUJEME.

Publikujte tento článok na: